Har bitcoin og crypto en fremtredende plass i Midt-Østen? Bare spør Ghass Mo, en frilanser som nå kaller Kurdistan, Irak hjem etter å ha forlatt sitt hjemlige Syria på grunn av den pågående borgerkrigen.
Ghass Mo foreslår en voksende kryptotilstedeværelse i Midt-Østen
Mo har jobbet som bitcoin-frilanser de siste to årene. Han tjener ingen standard fiat for arbeidet sitt, men blir i stedet betalt i Bitcoin Circuit, som han deretter bruker for å forsørge familien hjemme. Han beskrev hva han gjør, og forklarte:
Jeg får betalt i bitcoin for å ha arbeidet med åpen kildekode-prosjekter relatert til cryptocurrency-bransjen. Den første programmereren jeg møtte var Amir Taaki … Jeg lærte mye av ham, og han støttet meg.
Dette møtet skjedde først og fremst ved en tilfeldighet. Opprinnelig var det ikke Mos ønske om å falle inn i bitcoin-plassen. Det var bare noe som skjedde, men med så mange sosiale og økonomiske problemer i Syria, følte Mo cryptocurrency ga ham en solid mulighet til å gå inn i et helt nytt felt og tjene de midlene han trengte. Han sier:
Den pågående krigen i Syria og mangelen på stabilitet påvirket meg. Noen ganger bruker jeg måneder på å prøve å fullføre et nettkurs, og oversette hvert eneste ord [fra engelsk]. De menneskene [jeg kjenner] som er interessert i dette fagfeltet, kunne telles på en hånd.
For å kjøpe varene han trenger eller å betale regninger, er Mo pålagt å overføre BTC-en hans til fiat-valuta gjennom lokale børser som Kurdcoin, som fungerer som en overføringsknutepunkt for så mange av Midtøstens kryptoentusiaster. Denne utvekslingen ble grunnlagt av en ung mann ved navn Abdurrahman Bapir, som har drevet et pengernettverk de siste tre årene.
Bapir slår seg sammen med lokale hawala-virksomheter, som brukes til å sende penger over flere islamske stater. Disse selskapene har drevet i mange år, lenge før krypto slik vi vet det til og med eksisterte. Nå som BTC er en av de mest populære eiendelene rundt, har bruk av crypto til å overføre penger til nabopartiene blitt et fremtredende oppsett.
Bapir nevner hvordan sosiale medier har spilt for å få folk ombord på bitcoin-bandwagon:
Facebook er vår viktigste kilde til oppdagelse for nye kunder. Jungeltelegrafen er det andre. Vi selger også maskinvarelommebøker. Vi startet nylig denne tjenesten. Vi har solgt ti i Irak, og det øker.
Grenselåser er et problem
Dessverre har det dannet seg en mørk sky i horisonten i form av coronavirus, noe som har fremtvunget utallige lockdowns. Dette har ført til alvorlige problemer med å sørge for at overføringer skjer i tide og at folk får pengene de trenger for å overleve. Mo forklarer:
Etter sammenbruddet på grunn av koronaviruset er grensene mellom irakiske Kurdistan og Rojava [Syria] blitt stengt. Noen ganger er det vanskeligheter med å overføre penger, og avgiftene øker flere ganger.